Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2008 10:42 - Село Крамолин – място, докоснато от Бог
Автор: selokramolin Категория: Регионални   
Прочетен: 5422 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2008 12:27


Информационен профил на село Крамолин, обл.Габровска
image

С.Крамолин, общ.Севлиево,

Кмет-Симеон Генов
ел.поща: selo_kramolin@mail.bg

  1. Представяне: село Крамолин е разположено на 28 км. Северно от гр.Севлиево и на 25 км.Източно от гр.Ловеч в прекрасната долина на яз.”Ал.Стамболийски” . Площта, която селото заема е 40 000 дка земя, част от която се обработва. В землището на Крамолин се намират над 150 уникални природни и архитектурно-исторически местности, някои от които са свързани природните забележителности, а  за други – с историята и  до ден днешен се разказват легенди. Най-забележителна от тях е м.”Градът” – съхранени останки от стара древна крепост, свързана с различни епохи от живота на местните заселници. В Крамолин се намират и древните селища Еленча, Ковачевич, Гюрюшенец, Качица, Коцовец и др. Част от земите на селото попадат в природният резерват и защитена територия “Деветашко плато”.Всяка от тези местности е ценен източник да се надникне в миналото на този край. Цялото землище на Крамолин образува високо уникално със своето биоразнообразие плато, от чието възвишение се вижда Средна Стара планина, вр.Ботев, вр.Шипка, вр.Бузлуджа. Най-високата точка на селото е вр.Стража, на 520 м.н.в. А на 200 м.н.в. се намират горите на Крамолин, затварящи пейзажа около яз.”Ал.Стамболийски”. Землището на селото е известно с многобройните си извори – Крушек, Тонек, Стража, Мурлек, Долната чешма, Мочур, Каменец, Чилингирка, Гюрюшинец, Качица, Скокът и др. от които извира и непресъхва планинска кристално чиста вода. Изворите оформят няколко долчини и потоци, които образуват селския дол на Крамолин, а всички заедно се вливат в р.Мъгър. Климатът на Крамолин е умерено-континентален. По отношение на валежите се чувства влиянието на Стара планина.

imageimage

  1. Село Крамолин от векове е самостоятелна административна единица, като според древните писмени паметници името не се е променяло. Неоспорим е факта за произхода на името”крамолин”, от старобългарската дума”крамола”-“свада”. Възможно е името да е свързано с ожесточените  боеве за защита на крепостта”Градът”.
  2. Брой жители на селото: 780 човека
  3. Профил на общността: земеделието е основен поминък в миналото и сега, за което спомага теренът на земите – почти равни и много плодородни места. Развито е също и животновъдството, за което спомагат многото пасища, ливади и гори. От миналото и до днес се е запазил статута на селото като занаятчийско място, като най-развити и практикувани са дюлгерството, дърводелството, тъкачество, ковачеството и коларството  Характерно за жителите на Крамолин е, че живеят в къщи с южно изложение, изградени върху мази с каменни зидове. Крамолинската кухня е доста богата – основна храна е хляба, приготвян по стари български рецепти. Първенство държи пърленката, приготвяна от бяло пшенично брашно, тънко разстлана и  наложена направо върху жаравата. Крамолинчаони са честни, прями и гостоприемни. Щедростта на хората е намерила израз в благотворителността – читалищната сграда, училище”Св.Св.Солунски братя”,
  4. Административна структура: в селото има функциониращи детска градина и училище. Има здравен пункт, редовен транспорт до близките градове, пощенска станция. Крамолин е водоснабдено с чиста питейна вода от Балкана, с изцяло изградена телефонна мрежа и покритие на два мобилни оператора. Има кабелна телевизия и радиоточки. Добре развита е търговската мрежа с множество магазини, ресторант и сладкарница в центъра.
  5. Културна дейност: В  селото има действащо НЧ”Напредък”, с фолклорен състав и група за стари градски песни. Тази година предстои честване на 120 години от основаване на Читалището и 60 години дейност на певческите състави. Паметник на културата е Паметника с часовниковата кула в центъра на селото, на която са изписани имената на загиналите в четата на Христо Ботев, както и в  трите Освободителни войни. Местните хора се събират най-често в Клуба на пенсионера, който реализира множество инициативи, свързани с развитието на селото. А от скоро е учредена и Местна Инициативна Група за устойчиво развитие на Крамолин, в която освен Кмета, участват и над 15 видни и дейни хора от селото. Активна дейност осъществява и Църковното настоятелство на църквата “Вознесение Господне”, която е културно-исторически паметник и е изградена през 1898г. от майстор Тотьо от Трявна. Красивата каменна църква е основно  реновирана през 2003 г. и посреща миряните  за всеки празник.
  6. В село Крамолин има земеделски земи и гори с обща площ 45 822 дка, като общинските пасища и ливади са 5401 дка. Част от обработваемата земя в селото се стопанисва от “Агрохолдинг-Ловико-Севлиево”АД и “Агросън”ООД. Има свободни помещения и сгради за инвестиции, както и частни имоти. До момента в селото няма голяма частна инвестиция, както и не е развит частния бизнес. Няма производствени цехове на фирми. Селото е изключително благоприятно за развитие и инвестиции в туризма с прекрасната природа, сградния фонд, чистия климат и уникалните условия за лов и риболов.
  7. Хората от селото искат от бъдещите инвеститори и заселници да помогнат в следното: подобряване на пътната и туристическата инфраструктура, подпомагане на хората за развитие на биологично земеделие и животновъдство, създаване на екологични производства, развитие на еко и алтернативен туризъм, обновяване на Здравния пункт и Клуба на пенсионера, благоустрояване на Центъра и обществените сгради.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: selokramolin
Категория: Регионални
Прочетен: 30973
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930